The next new path

Geld dat verdwijnt en geld dat er nooit geweest is. Internetbubbel, hypotheekbubbel, champagnebubbel. Banken die net niet failliet gaan maar met hun decadente feestjes blijven provoceren op de neoliberale Titanic. Want dat het neoliberaal model onherroepelijk aan zijn ondergang bezig is, daar lijkt iedereen het over eens. Zijn er radicale veranderingen in de maak of blijven we na een paar oppervlakkige aanpassingen van het systeem dezelfde koers varen? The next new path stuurt aan op antwoorden.

woensdag 31 december 2008

Het einde van het kapiltalisme?





In tijden van crisis wordt er altijd naar schuldigen gezocht, en dat is vandaag de dag niet anders. Zo zijn er sommigen die het kapiltalisme de schuld geven van de huidige economische crisis, en enkelen gaan zelfs zo ver te stellen dat dit het einde van het kapitalisme betekent. In het filpmje (1) geeft Ron Paul hierover zijn mening. Ron Paul is lid van de Republican Liberty Party, een libertarische fractie binnen de Republikeinse Partij. Hij was onder andere presidentskandidaat bij de Republikeinen in 2007, maar heeft het niet gehaald, mede omwille van het feit dat hij binnen de Republikeinse Partij bekend staat als een 'maverick', een vrijbuiter. Zo is hij als fervent aanhanger van de vrije markt bijvoorbeeld ook tegen een centrale bank zoals de Federal Reserve, en pleit hij voor een kapitalisme in zijn zuiverste vorm (2).



Paul vindt de bewering dat de huidige crisis het einde van het kapitalisme is een van de ergste consequenties van de noodtoestand die we vandaag kennen. Het is volgens hem enigzins vergelijkbaar met de jaren 1930, want ook toen werd de conclusie gemaakt dat het kapitalisme verantwoordelijk was voor de problemen met aandelen, en de Depressie in het algemeen. Deze veronderstelling is compleet fout. Dankzij de Federal Reserve was er gedurende de hele jaren 1920 een toenemende inflatie, speculatie-excessen creëerden een aandelenmarktbubble, en uiteindelijk brak de crisis los in '29. Deze had twee jaar kunnen duren, maar men wou daarentegen liever interveniëren en de prijzen hoog houden, en dat heeft de langdurige depressie veroorzaakt, aldus Paul. Nu zijn we dit opnieuw aan het doen. De libertariër beweert overigens dat we nog geen écht kapitalisme hebben gehad. Er is wel wat vrije markt, en er is wel wat vrije markt in prijzen, maar er is geen vrije markt in rentetarieven.



Nu zijn we ons systeem aan het socialiseren, en doen we alsof het kapitalisme heeft gefaald. Het is uitermate belangrijk om de mensen dit duidelijk te maken, vindt Ron Paul. Zelfs als we deze discussie intellectueel niet winnen, moeten we aan het volk en het land bewijzen dat het niet het kapitalisme is dat gefaald heeft, maar dat het interventionisme, het inflationisme, het corporatisme, het militaire industriële complex en het hele sociale vangnet voor iedereen, deze problemen veroorzaken. Als we dat beeld niet ter discussie kunnen stellen, dan komen er bijzonder slechte tijden aan. Dan zullen we het vertrouwen niet herstellen en zullen we verder blijven gaan met meer van hetzelfde. Ron Paul pleit dus voor een puur kapitalisme, een soort 'survival of the fittest' als het ware.


(1) On the End of Capitalism, 10 oktober 2008.
(2) Ron Paul, Wikipedia. Geraadpleegd op 28 december 2008 op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ron_Paul.

Geen opmerkingen: